Wat is er te doen in de omgeving van Woldweg 2

Fietsen en wandelen

We hebben grotendeels zelf uitgezette fiets- en wandeltochten. Heel afwisselend met de ene keer een fietsboottochtje of met het pontje over, een andere keer naar een museumpje of een leuk terras.  Prachtige tochten langs het mooie,  licht golvende coulisselandschap, langs bossen, rivieren, meren en pittoreske dorpjes. U fietst of wandelt door 3 provincies, meestal over vrij gelegen paden.

Rams Woerthe Giethoorn

Vlakbij

Er zijn diverse leuke kleine musea, dorpjes en natuurgebieden in de buurt op fiets- en loopafstand van de B&B.
In Steenwijk, een gezellig vestingstadje, heb je de villa Rams Woerthe, een prachtig bewaard voorbeeld van Art Nouveau met een bijbehorend park. In de villa is ook een museum over Hildo Krop de kunstenaar die heel veel beelden in Amsterdam heeft gemaakt, iedereen kent ze wel.
In Giethoorn is behalve het dorp zelf ook het Olde Maathuus de moeite waard, daar kunt u zien hoe weinig Giethoorn eigenlijk veranderd is. In het dorp waant u zich echt in het verleden. Met een fluisterbootje of een rondvaartboot kunt u
het dorp van de andere kant zien. Of loop eens door de rustige stukken van Giethoorn, genieten van Nederland op zijn mooist.
Het is heel leuk om in Vledder naar het museum voor valse kunst te gaan. Daar kunt u een rondleiding krijgen van erg enthousiaste en deskundige mensen die uitleg geven over vervalste schilderijen en meestervervalsers. Heel informatief en doorspekt met smakelijke anekdotes. En dat alles in een prachtige omgeving.

In Frederiksoord is De Proefkolonie een museum over de Koloniën van Weldadigheid, sinds kort een Unesco Wereld Erfgoed monument. De Koloniën waren een voorloper van onze verzorgingsstaat, een proefkolonie dus. Vanuit het museum kunt u daarna gaan fietsen of wandelen langs de gebouwen waar u net informatie over heeft gehad. Dat maakt wel indruk.

Ook de ingepolderde Zuiderzeestadjes zoals Blokzijl  en Vollenhove zijn aan te raden. Het is bijzonder om oude  havenstadjes omgeven door land te zien. U fietst of wandelt  over de zuiderzeedijk  met aan de ene kant het nieuwe land en aan de andere het oude. In de buurt van Vollenhove bij Marknesse ligt het waterloopbos.  Een bos met de restanten van onderzoeksopstellingen waar o.a. proeven voor de deltawerken zijn gedaan. Nu deels moerasbos, deels half vergane waterwerken. Een heel interessant en mooi gebied.

De B&B is gelegen tussen 3 Nationale parken.

De Wieden-Weerribben ,  een groot laagveenmoerasgebied waar je heerlijk kunt wandelen, fietsen en varen. Waar otters leven en de grote vuurvlinder vliegt.  Met verschillende bezoekerscentra en een fietsboot. Het Drents Friese Wold, een van de grootste bosgebieden van Nederland. Met naast bos ook beken, stuifzand, heide en vennetjes. Een uniek gebied. En natuurlijk Nationaal park Dwingelerveld .  Het grootste natte heidegebied van West Europa. Met 2 schaapskuddes, uitgestrekte heidevelden, vennetjes en heel veel stilte. Het brinkdorp Dwingeloo is een fijn plaatsje om even uit te rusten. Een bezoekje aan het bezoekerscentrum in Ruinen is ook heel leerzaam. Dan is er nog het Holtingerveld , geen Nationaal park maar een groot natuurgebied met een schaapskooi ,  hunebedden en resten van een  'vliegveld' uit de tweede wereldoorlog. Dat vliegveld heeft een gedeeld verleden  met De Pol want hier was het bijbehorende munitiedepot met barakken en de weg naar het vliegveld, waar u over wandelt is gemaakt met puin uit het gebombardeerde Rotterdam. Op het Uffelter Binnenveld vlakbij Havelte zijn nog loopgraven te zien die door dwangarbeiders voor de Duitse troepen zijn gegraven.En dan wat verder weg

Niet op fietsafstand maar wel dichtbij ligt Schokland, het ingepolderde eilandje in de Flevopolder. Nu een museum en Unesco Wereld Erfgoed, geheel terecht. Ook Urk is zo'n ''eiland'' in de buurt. De Hanzesteden  Zwolle, Hattem en Kampen zijn een bezoek meer dan waard. In Zwolle is het museum De Fundatie  met steeds wisselende tentoonstellingen. Op weg naar Zwolle de grote particuliere Beeldentuin Anningahof .  De andere kant op  Leeuwarden, een verrassend mooie stad met grachten en het Fries museum. In Joure het leerzame en sfeervolle museum Museum Joure over Douwe Egberts en Friese klokken. In Drenthe het Gevangenismuseum Veenhuizen , het museumdorp Orvelte , Assen met het Drents museum en in Drenthe natuurlijk heel veel hunebedden.